Un altfel de Teleorman, pe care mulți nu-l cunsoc

Posted on

De foarte multe ori aud comentarii despre Teleroman…gen…cea mai săracă zonă din România, zona cu cel mai mare șomaj, zona unde nu ai ce face, zona în care nu se mișcă nimic fără să primești nu știu ce OK, o zonă care datorită faptului că este lângă București a pierdut foarte mulți tineri, care au plecat să-și caute un trai mai bun, lucru care se întâmplă peste tot în această țară.

Foarte puțină lume vorbește despre Marin Preda, Constantin Noica, Zaharia Stancu, Gala Galaction, Miron Radu Paraschivescu, Liviu Vasilică, David Praporgescu sau Ion C. Pena. Oameni care s-au ridicat din satul românesc, acel sat care încă mai există în Teleorman, și au lăsat ceva în urma lor.

În același timp, se vorbește foarte puțin și despre clădirile istorice care încă mai rezistă în această zonă, despre mânăstirile de lemn, despre așezările arheologice sau despre Proclamația de la Islaz.

Acest județ de câmpie, pe care mulți îl arată cu degetul, în majoritatea cazurilor în mod negativ, este locuit de oameni care încă mai păstrează acel sat din operele lui Preda, de oameni care se trezesc dis de dimineață să-și muncească pământul, singura lor avere, de oameni care merg duminica la biserică pentru a se regăsi, de oameni care se întâlnesc la cârciuma din sat, un fel de Poiană a lui Iocan din zilele noastre, unde schimbă guverne, propun oameni, dezbat teme politice.

Am stat câtiva ani în acest județ, unde am învățat foarte multe lucruri din punct de vedere profesional, unde am cunoscut oameni din toate categoriile sociale, oameni care mi-au spus poveștile lor de viață. În același timp, am văzut și puțină răutate, invidie, dar și modul în care fiecare încearcă să-și expună punctele de vedere, de multe ori nu așa cum ar trebui.

O imagine care mi-a rămas întipărită despre acest județ este că am văzut oameni care, încă, iubesc pământul, oameni care încă păstrează satul tradițional, oameni care „nu pot răsturna un munte, dar îl pot muta din loc, încet, bucățică cu bucățică”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *