Proiectul de lege care prevede acordarea autonomiei pentru Ținutul Secuiesc, respins de Senat

Posted on

Proiectul de lege care prevede acordarea autonomiei pentru Ținutul Secuiesc a fost votat tacit la Camera Deputaților.Conform proiectului adoptat, Ținutul Secuiesc este delimitat astfel: ”Teritoriul regiunii autonome cuprinde actualele judeţe Covasna şi Harghita, precum şi scaunul istoric Mureş (Marosszék) care aparţine judeţului Mureş.


„Autonomia regională se exercită de Consiliul de Autoadministrare, autoritate publică regională aleasă prin vot universal, egal, direct secret şi liber exprimat precum şi de Comisia de Autoadministrare desemnată de acesta”, se arată în proiect.

Proiectul a primit aviz negativ de la Consiliul Legislativ, dar și de la Consiliul Economic și Social și un punct de vedere negativ de la Guvern. Cu toate acestea, proiectul a fost adoptat în 23 aprilie, ca urmare a depășirii termenului de 45 de zile în care putea fi supus la vot.”

„Adoptarea tacită a proiectului de lege care acordă autonomie așa-zisului Ținut Secuiesc este o chestiune extrem de gravă, din toate punctele de vedere. Este un afront la adresa suveranității statului român”, a fost reacția fostului premier al României, Viorica Dăncilă. Proiectul a fost respins astăzi de Senat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *