Moldova…sfat primit de la un călugăr: „Ei doar atât pot, tu mergi pe drumul tău!”

Posted on

Moldova…revin de fiecare dată cu plăcere în această zonă a țării, unde la fel, de fiecare dată, descopăr lucruri noi, povești frumoase, dar și oameni plini de viață. Despre mâncare moldovenească nu mai vorbim…chiar și acum când scriu aceste rânduri gândul mă duce la o tochitură făcută, așa cum trebuie, la Casa Arcașului, din Târgu Neamț.

În acest concediu am întâlnit doi oameni care m-au încărcat cu multă energie pozitivă, care prin vorbele lor mi-au reconfirmat că nu totul se rezumă la supărări, iar atunci când întâlnesc persoane certate cu bunul simț să le spun „pa” din mers.

Pe primul l-am întâlnit la Casa Memorială „Ion Creangă”, muzeograful acestui muzeu. Un om simplu, care prin vorbele sale ne-a purtat prin lumea autorului, dar și prin anumite expresii moldovenești…și uite așa am aflat ce înseamnă curechi (varză), barabule (cartofi), perje (prune), hătălau (flăcău) sau huște (tărâțe).

Nu în ultimul rând ne-a povestit despre prietenia lui Creangă cu Mihai Eminescu, despre cât de mult îi placea să mănânce, despre serile de cenaclu din perioada respectivă, iar la final ne-a făcut cunoștință cu „calul bălan” (cei care ați citit „Amintiri din copilărie” știți despre ce este vorba).

Cei care ajungeți la acest muzeu…căutați-l pe acest om, care își iubește meseria și asta se vede cu „ochiul liber”.

Un alt om pe care vă recomand să-l întãlniți este călugărul din chilia părintelui  Cleopa, de la Mânăstirea Sihastria. Dacă muzeograful ne-a purtat, prin vorbele sale, prin lumea cotidiană, acest călugăr, timp de aproximativ o oră, s-a jucat cu sufletele nostre, în sens pozitiv.

Ne-a vorbit despre smerenie, iertare, despre răutatea oamenilor și cum trebuie să trecem peste ea, despre situația pandemică în care ne aflăm și, nu în ultimul rând, cum trebuie să avem grijă de sănătatea noastră.

Apropo de acest călugăr…printre toate învățămintele sale a vorbit frumos și despre gorjeni, despre luptele de la podul Jiului, iar la final a tras o concluzie: „dacă toți am lupta precum gorjenii, cum au făcut-o ei atunci, noi am fi departe ca țară.”

Și ca de final…dacă ajungeți în zona Târgu Neamț…neparat să vizitați Cetatea Neamțului, Casa Memorială „Ion Creangă”, Casa Memorială „Veronica Micle”, Casa Memorială „Mihail Sadovenu”, Casa Memorială „Alexandru Vlahuță”, Mânastirile Neamț, Sihăstria, Secu, Agapia și Văratec, Muzeul „Popa”, dar și rezervația de zimbri…aveți ce vedea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *